Copyright 2020 - Custom text here
Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (2018 kleine hangoor.doc)2018 kleine hangoor.doc 22645 kB

De Kleine Duitse Hangoor

(vroeger Duitse Hangoor)
 

 

Voorgeschiedenis

In het midden van de 19de eeuw kende men maar één konijnenras met hangende oren, namelijk de Engelse hangoor. Deze zag er toen helemaal nog niet uit zoals wij hem tegenwoordig kennen. De oren waren nog veel korter. Toen besloten enkele Franse fokkers om een zwaar ras te creëren met hangende oren. Zij gingen de Engelse hangoor kruisen met de zeer zware landkonijnen van die tijd. Dit waren de voorouders van onze Vlaamse Reus. Zo bekwamen zij de Franse hangoor. Rond 1860 kon men in Frankrijk deze konijnen frekwent tegenkomen. De Franse hangoor werd in het begin van de 20ste eeuw in de meeste omliggende landen als ras erkend.

In het midden van de 20ste eeuw kreeg de Nederlandse tanfokker en keurmeester de heer Adr. De Cock uit Tilburg de droom om een miniatuur versie van de Franse hangoor te creëren. Hij heeft hierover een twaalftal jaren gezet, maar was uiteindelijk in zijn opzet geslaagd. Uit de Franse hangoor met een gewicht van 5 tot 6 kilo bekwam hij de miniatuur versie van anderhalve kilogram. De Nederlandse hangoor dwerg was geboren. Dit konijntje werd in Nederland als nieuw ras erkend in 1964 en kende sinds zijn beginjaren een enorme populariteit, ook buiten de grenzen van Nederland.

Ontstaan van het ras

 Aan het einde van de jaren 1960 liepen enkele Duitse fokkers met de gedachten om een middenras te creëren dat er zou uitzien zoals de Franse hangoor. Heel snel hadden zij alle troeven in handen, want zij gingen gewoonweg Franse hangoren kruisen met Nederlandse dwerg hangoren. Zo bekwamen zij konijnen met hetzelfde uitzicht maar met een gewicht rond de 3 tot 4 kilogram. De Duitse hangoor was geboren en werd heel vlug als nieuw ras erkend. Vanaf 1976 behoorde hij reeds tot de erkende rassen in Nederland. Het was sinds zijn prille jeugd een zeer populair konijn, dat in de smaak viel bij vele fokkers. Het was een zeer goed vleeskonijn, door zijn brede rug en rustig karakter. Op gebied van verzorging ging dit middenras minder eisen stellen op gebied van huisvesting en voeding tegenover zijn grotere broer de Franse hangoor.

Naamverandering

Iets waartegen ik mij mijn ganse leven zal blijven verzetten is de naamverandering doorgevoerd door onze standaardcommissie in het begin van de jaren negentig. Op verzoek van Duitsland in de schoot van de Europese Entente hebben zij de naam van de Duitse hangoor veranderd in Kleine hangoor. Dit omdat de Duitsers de Franse hangoor gewoonweg de grote Duitse hangoor noemen en de Duitse hangoor hun Duitse kleine hangoor. Een kind dat 25 jaar oud is gaat men ook geen andere naam geven. De toenmalige mensen van onze standaardcommissie zijn daar toen blindelings ingetrapt. Andere landen zoals Nederland, Engeland, enz… hebben deze verandering niet toegepast. Bij ons heeft dit in de beginjaren niets anders dan vergissingen meegebracht. Vele inrichters van tentoonstellingen gingen de kleine hangoor verwarren met de dwerg hangoor. Ondertussen heeft onze standaardcommissie deze fout ingezien en gaat men dit ras de Kleine Duitse hangoor noemen.

Het volledige document kan je hieronder downloaden

f t

Voorzitter

Geniets Roland
Kijkdorp 7- 9080 Beervelde
09/223.15.46, GSM: 0478.90.12.01
Registratienummer: 104
lidmaatschap of sponsering

belgischehangoorclub@hotmail.com
secretariaat.ovkv@hotmail.com

Blijf ons volgen

facebook 80x80 facebook 80x80 

      BHC          OVKV    

Linken naar sites