Copyright 2020 - Custom text here
Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Attest vaccinatie RHD 1 en 2(1).pdf)Attest vaccinatie RHD 1 en 2(1).pdf 597 kB
Download this file (Dernières nouvelles.docx)Dernières nouvelles.docx 27 kB
Download this file (RHD virus.docx)RHD virus.docx 28 kB
Download this file (RHD-2 agir maintenant.docx)RHD-2 agir maintenant.docx 22 kB
Download this file (VHS-2 (1) BHC.pptx)VHS-2 (1) BHC.pptx 7292 kB
RHD-2 : nu actie ondernemen !!!
Ondanks de waarschuwingen lijken heel wat liefhebbers de situatie nog steeds niet ernstig genoeg te nemen. Nochtans de feiten spreken voor zich. Dierenartsen melden massaal konijnensterfte in alle provincies, zowel bij tamme als wilde konijnen. Bij de apotheker-groothandels is er als het ware een stormloop voor de vaccins die slechts met mate verkrijgbaar zijn en sommige groothandels kunnen de entstoffen pas opnieuw leveren binnen enkele weken.
En dan zijn er toch nog liefhebbers die zeggen ‘al mijn dieren zijn perfect gezond, waarom moet ik dan inenten ?’ Het antwoord hierop is simpel : “om ze gezond te houden”. Vaccineren is geen behandeling om een ziek dier te genezen maar om ervoor te zorgen dat een gezond dier gezond blijft. Eens het virus binnensluipt in je stal, kan je enkel nog maar toekijken. Niets doen is dus met vuur spelen. Het kan zijn dat je gespaard blijft maar evengoed dat je alles kwijtraakt.

Een vaak gehoorde verzuchting is de prijs van de inenting. De gekste bedragen worden hierbij genoemd. Allicht gaat het hier om prijsopgaven van dierenartsen die uitsluitend een gezelschapsdieren cliënteel hebben en die enkel de kleinste verpakkingen van het vaccin in huis halen, nl. die van telkens 1 dosis. Uiteraard zijn deze verpakkingen niet geschikt voor hobbyfokkers. Vraag dus om grotere verpakkingen te bestellen (die zijn goedkoper en ook iets vlotter verkrijgbaar) of zoek een dierenarts met een nutsdierenpraktijk. Een andere mogelijkheid is dat de clubs de inenting proberen te regelen voor hun leden via een gemeenschappelijke bestelling van het aantal benodigde doses bij hun vaste dierenarts. Let wel, het gezamenlijk inenten van dieren van meerdere fokkers op dezelfde plaats is absoluut tegenaangewezen omwille van het grote besmettingsrisico. Maar met een goed gepland tijdschema kan de dierenarts met een minimum aan tijdverlies bij de verschillende fokkers langsgaan. Op die manier kunnen de kosten zeker ook gedrukt worden.

Intussen hebben al drie verenigingen hun tentoonstelling afgelast, Sint-Niklaas en Messancy volledig, Xhendelesse enkel het gedeelte pels. Wij roepen alle clubs nogmaals op om voorlopig geen verzamelingen met konijnen te organiseren en alle fokkers om zoveel mogelijk mekaars stallen te mijden. Wacht ook niet langer om uw dierenarts te contacteren want het kan zijn dat u anders nog lang zal moeten wachten voor u kan vaccineren. Niet gevaccineerde konijnen (tegen RHD-1 en RHD-2) zullen op alle tentoonstellingen geweigerd worden.

Deze waarschuwing kan je hierboven ook downloaden in het frans

Vaccins tegen RHD 2 kan je ook bekijken door op Hier te klikken
Gans dit verslag kan je ook hierboven in het frans downloaden

 Breaking news : RHD-2 epidemie in België !

De afgelopen weken bereikten ons zeer veel berichten van plotse konijnensterfte bij zowel tentoonstellingsfokkers, fokkers van slachtkonijnen als bij gezelschapskonijnen. Meerdere autopsies zijn uitgevoerd en deze wezen allemaal sterk in de richting van RHD. Het VIVFN heeft in het belang van zijn leden-konijnenfokkers stalen verzameld bij verschillende haarden en deze in Frankrijk verder laten onderzoeken op de aanwezigheid van het RHD-virus. De analyseresultaten tonen met 100% zekerheid aan dat het gaat om de nieuwe variant RHD-2. Dat is slechts nieuws omdat de vaccins tegen de klassieke RHD-1 hier geen bescherming tegen bieden of m.a.w. konijnen die gevaccineerd zijn tegen RHD-1 kunnen nog altijd sterven. Bij RHD-2 sterven de besmette dieren sterven iets minder snel en kunnen intussen nog veel nieuw virus produceren waardoor de verspreidingskans groter wordt.

De huidige situatie is dus zeer bedreigend, des te maar omdat er al uitbraken vastgesteld zijn in heel Vlaanderen (vooral in Oost-Vlaanderen) en ook reeds in Wallonië. Daarnaast komen er ook meldingen van dierenartsen over abnormale sterfte bij wilde konijnen en hazen (deze zijn gevoelig aan RHD-2 maar niet aan RHD-1). De Landsbond heeft zich met spoed beraad over deze dreiging en is van mening dat we onze fokkers en onze rassen moeten beschermen door geen enkel risico te nemen. Concreet betekent dit dat er met onmiddellijke ingang in heel België een vaccinatieplicht wordt ingesteld voor konijnen voor deelname aan tentoonstellingen en andere verzamelingen binnen onze liefhebberij, en dit voor de beide varianten. Anders gezegd, konijnen zullen enkel nog toegelaten worden op tentoonstellingen als de fokker een door een dierenarts afgeleverd inentingsbewijs tegen RHD-1 + RHD-2 kan voorleggen van minstens 10 dagen en maximaal 6 maanden oud waarop de identificatienummers van de dieren vermeld staan. Vaccinatie tegen slechts één van beide varianten wordt niet aanvaard ! Vaccinatie tegen myxomatose blijft ook sterk aangeraden maar vooralsnog niet verplicht. Daarnaast vragen wij aan alle clubs om voorlopig tot 15 augustus alle manifestaties met konijnen af te gelasten (gemengde jongdierendagen kunnen wel doorgaan voor pluimvee en cavia’s). In functie van de evolutie van de situatie zal bekeken worden of de vroege tentoonstellingen kunnen doorgaan voor konijnen of niet.

We raden elke konijnenfokker in België aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn dierenarts zodat deze het nodige kan doen om de vaccinatie te organiseren. Er zijn in België geen vaccins op de markt tegen RHD-2 en uw dierenarts zal deze officieel uit het buitenland moeten laten invoeren. Dit vraagt soms tijd. Er zijn drie vaccins tegen RHD-2 (Filavac® Variant, Cunipravac® Variant en Novarvilap®) en één combinatievaccin tegen RHD-1 + RHD-2 (Filavac RHD KC+V®). Deze bestaan in verschillende verpakkingen. Een overzicht vindt u hier.

Zolang uw dieren niet al minstens 10 dagen gevaccineerd zijn, raden wij aan om alle contacten met andere konijnen te vermijden. Dat betekent ook geen wandelingen maken in gebieden waar wilde konijnen leven omdat de besmetting via schoenen kan binnengebracht worden. Ook het geven van groenvoeder dat afkomstig is uit de natuur of uit een tuin waarin wilde konijnen komen, is ten stelligste af te raden. Bij het identificeren van jonge konijnen moet het materiaal tussen alle fokkers in grondig ontsmet worden.

De Landsbond en het VIVFN roepen alle fokkers op om hun verantwoordelijkheid te nemen om zichzelf, andere fokkers en onze rassen te beschermen. Indien er zich belangrijke wijzigingen zouden voordoen, houden we u via deze site op de hoogte.
f t

Voorzitter

Geniets Roland
Kijkdorp 7- 9080 Beervelde
09/223.15.46, GSM: 0478.90.12.01
Registratienummer: 104
lidmaatschap of sponsering

belgischehangoorclub@hotmail.com
secretariaat.ovkv@hotmail.com

Blijf ons volgen

facebook 80x80 facebook 80x80 

      BHC          OVKV    

Linken naar sites